Jak jeść pizzę? Rękami czy sztućcami?

Włoska kuchnia jest najlepsza na świecie. Jest prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu. Jest też różnorodna – w każdym regionie możemy znaleźć coś wyjątkowego. Chociaż zawdzięczamy Włochom wiele różnych dań, bezapelacyjnie najbardziej lubimy pizzę, o czym świadczy liczba pizzerii w każdym mieście. Jeśli jemy ją w domowym zaciszu, nie ma problemu. Ale w restauracji zwykle pojawia się pytanie: jak ją jeść, by nie popełnić gafy? Rękami czy używając noża i widelca? Jeśli chcecie dowiedzieć się jak jeść pizzę, czytajcie dalej.

Pizza, znana dziś na całym świecie i nazywana czasem „darem Włochów dla wszechświata” ma długą, złożoną i niepewną historię. Jednak w formie, którą znamy i lubimy, narodziła się w Neapolu, gdy kucharz Raffaele Esposito przyrządził to danie w 1889 roku na cześć Królowej Małgorzaty Sabaudzkiej.

Pizza zawierała trzy składniki: pomidory, mozzarellę i bazylię, a zatem reprezentowała kolory włoskiej flagi. Od imienia Królowej wzięła swoją nazwę: Margherita.

Włosi są mistrzami w przygotowaniu pizzy i na pewno od nikogo innego jak tylko od nich możemy się uczyć jak ją przyrządzić, ale też jeść, co często przysparza problemów.

Jak jeść pizzę?

Najlepiej skonsultować jest galateo, czyli włoski zbiór zasad dobrego wychowania. Galateo nie wskazuje pizzy jako jednej z potraw, które powinny być koniecznie jedzone rękami (jak na przykład chleb).

Zgodnie z zasadami dobrego wychowania pizza powinna być jedzona nożem i widelcem jeśli jest podawana w całości, natomiast rękami, gdy jest pokrojona na kawałki.

Pomiędzy polskimi i włoskimi pizzeriami jest drobna różnica

We włoskich pizzeriach raczej nie będziemy mieć wyboru pomiędzy małą, średnią, dużą i mega pizzą. Tam pizza traktowana jak danie dla jednej osoby, dostajemy ją w całości na talerzu (w wielu dobry polskich pizzeriach jest tak samo, jednak przeważają pizzerie, które niewiele mają wspólnego z prawdziwą włoską pizzą).

Inaczej jest gdy kupujemy ją na mieście – w formie fast foodu – wtedy zwykle sprzedawana jest na kawałki.

Czy jedzenie pizzy rękami to błąd?

Nie. Oczywiście, jeśli akurat jesteśmy w eleganckiej restauracji, to warto sięgnąć po nóż i widelec. Ale z drugiej strony – eleganckie restauracje raczej nie serwują pizzy…

Większość Włochów, jednak, kroi ją na kawałki i je rękoma. Podobno tylko ten sposób zapewnia maksymalną przyjemność naszemu podniebieniu 😉 Dodatkowo, często pizza jest przez nich zginana na pół.

A zatem nie krępujcie się i odłóżcie nóż i widelec na bok!

I jeszcze jedno: ŻADNEGO KECZUPU!

Gdy kolejnym razem ktoś zapyta Was „czy  będą jakieś sosy do pizzy?” powinniście stanowczo powiedzieć NIE. We Włoszech nigdy nie polewa się pizzy keczupem czy sosem czosnkowym. To tak samo jak gdybyście sosem czosnkowym polali roladę i kluski. PROFANACJA.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *